dilluns, 17 de setembre de 2018

Com és l'esmorzar en una dieta saludable?

Alimentació saludable i activitat física són dos hàbits recomanats a qualsevol edat ja que practicats conjuntament i amb regularitat ens aporten multitud de beneficis a curt, mitjà i llarg termini.


A continuació us volem facilitar la resposta a una pregunta clau que ajudarà a qualsevol karateka a aconseguir els seus objectius a través d'una alimentació saludable abans, durant i després de l'exercici.Com és l'esmorzar en una dieta saludable?

Quins beneficis ens aporta esmorzar de forma adequada? Ajuda a rendir física i intel·lectualment fins a l'hora de dinar, ens ajuda a mantenir el nostre pes saludable, ja que evita que mengem snacks, brioixeria ... entre hores, o massa a l'hora de dinar, i sobretot és un bon hàbit per mantenir un bon estat nutricional.

Recomanacions generals per esmorzar de nens/es i adults amb activitats esportives moderades.

De forma general, per a un esmorzar realitzat en dues preses, un nen/a (de 3 a 8 anys) necessitarà al voltant de 400-450kcal, un nen/a major (de 9 a 13 anys) i un adult aproximadament 500-550 kcal.

En aixecar-nos pel mati beurem segons necessitats individuals i de forma general mig, 1 o 2 gots d’aigua a petits glops que ens ajudaran a recuperar els líquids perduts durant el son, a l’activació de l’organisme i a la mobilitat intestinal.

L’esmorzar estarà format bàsicament pel grup dels làctics (en adults els làctics seran semidesnatats o desnatats) o equivalents, cereals i fruites. Les nenes, els nens i adolescents, poden incorporar de forma periòdica aliments proteics ja que estan en fase de creixement.

Exemples d'esmorzars de dilluns a divendres

• Torrada amb formatge fresc, mató, patés de llegums ....
• Llet o beguda vegetal enriquida en calci, iogurt o iogurt de soja, amb cereals en flocs (civada, musli ...), o cereals d'esmorzar amb una aportació moderada de sucres i sal.
• Entrepans o torrades de pa integral amb oli d'oliva verge extra, acompanyats de formatge, truita, tofu, seitan, hamburgueses vegetals, tonyina o embotits cuits. També pernil serrà de forma moderada.
• Fruita fresca i de temporada.

Exemples d'esmorzars de cap de setmana

• Creps dolços amb fruites, o salats amb pernil i formatge.
• Llet o beguda vegetal enriquida en calci, amb pa de pessic, galetes integrals o magdalenes casolanes.
• Macedònia de fruites fresques
• Batuts de llet i fruita.

Com ingredients complementaris podem utilitzar fruita dessecada (panses ...), fruits secs (mòlts si cal per als més petits), fruita de temporada a trossos (nabius, maduixes, plàtan, kiwi, poma, pera, taronja ...) o en forma de suc natural ocasionalment. De forma moderada mel, melmelada i mantega.

Sergi Rovira  Nutricionista  (Col. nº CAT0282).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada